Rezerwuj online

Aktualności

Poznaj szczegóły
Zdjęcie w tle
22 wrz 2016

Olej kokosowy- najzdrowszy olej na świecie

Coraz częściej i głośniej mówi się o cudownych właściwościach oleju wytwarzanego z kokosów. Okazuje się, że olej kokosowy jest dobry praktycznie na wszystko. Jednak czy nie oznacza to, że jeśli jest dobry do wszystkiego, to jest do niczego? W tym przypadku z pewnością nie.

Zacznijmy od kosmetyków. Zawarte w oleju kokosowym kwasy tłuszczowe wnikają głęboko w skórę i ją odżywiają, dlatego też świetnie sprawdzi się w roli kremu nawilżającego dla osób o suchej, odwodnionej cerze. W tej roli stanowi także źródło antyoksydantów, które spowalniają proces starzenia się skóry. Zawarty w oleju kokosowym kwas laurynowy posiada właściwości antybakteryjne, dzięki czemu jest świetnym sposobem na walkę z uporczywym trądzikiem. Jest także skuteczny przy problemach z łuszczycą, pomaga przy trudno gojących się ranach.

Ponadto wykazuje to samo działanie co krem z filtrem SPF 10 i świetnie chroni skórę przed słońcem. Dlatego też możemy go zabrać nawet na wczasy nad morzem. Często stosowany jest także jako olejek do kąpieli czy masażu, dzięki czemu i cieszy się dużą popularnością w niejednym spa.

Jako że nie uczula może być stosowany przez osoby o cerze wrażliwej i nawet jako środek do demakijażu oczu. Sprawdza się też jako odżywka do włosów. Dzięki temu wybierając się w podróż, np. na krótki weekend, zamiast kilku różnych kosmetyków wystarczy nam opakowanie oleju kokosowego. Bagaż od razu staje się lżejszy i mniejszy.

A co w przypadku zdrowia? Tutaj olej kokosowy również nas nie zawodzi. Na początek można nadmienić, że jest bogaty w potrzebne organizmowi związki: witaminy B2, B6, C i E, żelazo, potas, wapń, magnez czy kwas foliowy. Wspomniany wcześniej kwas laurynowy ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybiczne, dzięki czemu hamuje rozwój bakterii przyczyniających się do rozwoju próchnicy oraz infekcji jamy ustnej. Olej kokosowy usprawnia wydzielanie insuliny regulując jednocześnie poziom cukru we krwi. W ten sposób zapobiega on rozwojowi insulinoodporności i dalej cukrzycy. Dodatkowo przyczynia się on do podwyższania tzw. „dobrego” cholesterolu obniżając jednocześnie ten „zły”. Tym samym zmniejsza się ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób serca. Co więcej, występujące w oleju kokosowym trójglicerydy pomagają w leczeniu chorób zakłócających prawidłowe funkcjonowanie mózgu- przede wszystkim choroby Parkinsona oraz Alzheimera.

Posiada on także działanie odchudzające- sprawdza się szczególnie w przypadku otyłości brzusznej. Dzieje się tak, gdyż nie odkłada się on w postaci niechcianego tłuszczu, ale jest wykorzystywany przez organizm do produkcji energii i spalania kalorii. Można go stosować do pieczenia, gotowania czy smażenia, a nawet używać do warzyw oraz mięs. Na zimno doskonale sprawdza się jako dodatek do koktajli oraz napojów owocowych.

Aby móc w pełni korzystać z cudownych właściwości oleju kokosowego przy jego kupnie należy zwrócić uwagę na jedną istotną kwestię, mianowicie sposób tłoczenia. Jedynie tłoczony na zimno i nierafinowany zachowuje wszystkie swoje niezwykle cenne wartości.

Pozdrawiamy, Załoga Kormoran Wellness Medical SPA

newsletter

Zapisz się do naszego newslettera!

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij