Rezerwuj online

Aktualności

Poznaj szczegóły
Zdjęcie w tle
16 mar 2016

Wielkanoc nad morzem, czyli dlaczego warto spędzać święta poza domem

Lista spraw do załatwienia przed świętami: umycie okien, oddanie dywanów do czyszczenia, nabłyszczanie podłóg, malowanie korytarza, przesadzenie kwiatów, generalne porządki w kuchni i salonie… zakupy i… gotowanie, gotowanie, pieczenie i jeszcze raz gotowanie. W trakcie przygotowań do świąt nasz dom wygląda jak obóz wojskowy – wszyscy są zdenerwowani, krzyczą na siebie i pilnują, aby wypełniać rozkazy dowodzącego. Kiedy wszystko uda się dopiąć na ostatni guzik, jesteśmy tak zmęczeni, że nie mamy siły odpoczywać. Dlatego święta ograniczają się do konsumpcji i siedzenia na kanapie. A w hotelu z basenem nad morzem możesz spędzić ten czas nieco inaczej, co wcale nie oznacza, że mniej tradycyjnie.

No właśnie… tradycyjnie święta spędza się w domu. To częste stwierdzenie, ale wydaje się, że powoli dojrzewamy do tego, aby faktycznie czas świąt celebrować, a nie odhaczać kolejne punktu na naszej liście zadań. Jesteśmy zapracowani, a więc bardzo mało czasu mamy na faktyczne przygotowania wielkanocne. To powoduje frustracje, ponieważ nie spędzamy tego czasu tak, jak sobie faktycznie wymarzyliśmy. A planując święta poza domem mamy pewność, że wszystko będzie dopracowane w najmniejszych szczegółach. Nasza rodzina zasiądzie wspólnie do wielkanocnego śniadania, bez kłótni i dąsów.

A więc… szykujmy się do wiosennego wyjazdu nad morze, celebrujmy wspólnie spędzony czas, a przygotowania w domu ograniczmy do niezbędnych porządków oraz… przygotowania bezglutenowej babki. W kocu co to za Wielkanoc bez tego tradycyjnego ciasta? My proponujemy jego nieco odchudzoną i zdrowszą wersję!

Bezglutenowa babka pachnie i smakuje wyjątkowo, a na pewno nie jest gorsza od tej tradycyjnej!

Czego potrzebujemy – 2 szklanek mąki jaglanej, 4 jajka, 250 gramów masła, ¾ szklanki brązowego cukru, 1 cukier waniliowy, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Z białek ubijamy pianę; masło ucieramy z cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i cały czas ucieramy. Do ciasta dodajemy przesianą mokę, proszek do pieczenia oraz ubite jajka. Całość delikatnie łączymy, nakładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut.

Życzymy Wam smacznych i zdrowych świąt!

Pozdrawiamy, Załoga Kormoran Wellnes Medical SPA

newsletter

Zapisz się do naszego newslettera!

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij