ŚWIĄTECZNE SMAKI W KORMORANIE | Kormoran Medispa Rowy

ŚWIĄTECZNE SMAKI W KORMORANIE

ŚWIĄTECZNE SMAKI W KORMORANIE

Restauracja w Kormoranie sympatyzuje z ogólnopolską akcją, która promuje powrót gęsiny na polskie stoły. 11 listopada zagoszczą w naszej karczmie wspaniałe smaki, które już od kilku lat zachwycają gości z różnych stron kraju. Dzisiejszym wpisem chcemy zachęcić do uczestnictwa w tym wydarzeniu, a także przypomnieć o gęsi, którą z powodzeniem możecie przyrządzić i zaserwować na niedzielny obiad. Gęś doskonale pamiętają nasze babcie, dla których przyrządzanie tego wytrawnego mięsa było niemalże codziennością. Tradycja hodowania tego ptaka w naszym kraju trwa już 300 lat! Niestety, ponad 95% polskich gęsi trafia za granicę. Niemcy, Szwajcaria, Dania i Wielka Brytania – to do tych krajów wędruje polska gęsina.

Dlaczego warto powrócić do tradycyjnych smaków?

Gęś jest mięsem lekkim i dietetycznym – większość tłuszczu wytapia się bowiem pod wpływem pieczenia. Jest również stosunkowo tania – jej cena nie różni się wiele od popularnego kurczaka czy indyka. Co najważniejsze – jest hodowana ekologicznie, czyli nie jest karmiona sztucznymi paszami. Tradycja jedzenia gęsi przetrwała w niektórych regionach naszego kraju. Głównie w Wielkopolsce i na Kujawach. Dzięki wielu inicjatywom gęś powraca także na stoły w pozostałych regionach. Również nad morzem!

Kormoran zaprasza Państwa do Gęsiej Karczmy w dniach 11-15 listopada, gdzie królową będzie polska gęś. Wszystko dzięki Gospodarzom Kormoran Wellness Medical Spa, których korzenie sięgają Wielkopolski. Postanowili bowiem nawiązać do staropolskich obyczajów nad Morzem Bałtyckim i zapraszają swoich gości na prawdziwą, wielkopolską ucztę! Zapraszamy na pasztet podany z żurawiną, żur na gęsi, aromatyczny rosół z gęsi, pierogi z gęsią okrasą i wiele, wiele więcej! Spędź te święta nad morzem!

Pozdrawiamy, Załoga Kormoran Wellnes Medical Spa

Banners

Oferty