Rezerwuj online

Weekend nad morzem? Kulinarna przygoda prosto z Bałtyku!

  1. Strona główna
  2. Weekend nad morzem? Kulinarna przygoda prosto z Bałtyku!
Poznaj szczegóły
Zdjęcie w tle
26 sty 2018

­Weekend nad morzem ­­­możemy spędzić na wiele różnych sposobów. To dobra okazja, by zadbać o swój organizm. Biegi nad morzem, a później spa w hotelu  i zabiegi, które zregenerują nasz organizm i poprawią kondycję psychiczną. To także doskonały moment, by nawdychać się świeżego powietrza pełnego jodu – jesienią jest go najwięcej nad polskim morzem. Co jeszcze możemy tu robić?

Dary Bałtyku na talerzu

Aktywność fizyczna i zabiegi pielęgnacyjne nie sprawią cudów bez zbilansowanej diety. Skoro zdecydowaliśmy się na hotel nad polskim morzem, czemu by nie skorzystać z tego, co morze nam oferuje? Bałtyckie ryby są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim świeże, przez to, że nie muszą przechodzić procesu mrożenia.

Nad polskim morzem możemy zjeść takie ryby, jak łosoś/troć, flądra, dorsz, śledź bałtycki, szprot, belona, turbot, sola, sleja, węgorz, płoć i szczupak. To są ryby, które pływają w Bałtyku. W nadmorskich restauracjach można oczywiście zamówić także ryby niebałtyckie, np. morszczuki, mintaje, halibuty, okonie czy sandacze. Jednak gwarancję świeżości dają nam oczywiście przede wszystkim te pierwsze wymienione gatunki ryb.

Kuchnia kaszubska

Nie da się ukryć, że nad polskim morzem jest taki region kulturowy, który zachwyca turystów szczególnie. Chodzi oczywiście o malownicze Kaszuby, obszar, w którym są takie miejscowości jak m.in. Rowy, Puck, Wejherowo, Kartuzy czy Hel. Będąc w tych okolicach, warto spróbować regionalnej kuchni, czyli na przykład potrawek z kurczaka, śledzi w zalewie octowej, zupy rybnej, prażonek, plincy (placki ziemniaczane) oraz wędzonego pstrąga. Dorośli powinni koniecznie spróbować także słynnej przypalanki kaszubskiej!

Tradycyjne kaszubskie potrawy zostały także nieco podrasowane tak, by ich smak był bliski osobom przyjezdnym. W lepszych restauracjach bez problemu znajdziemy więc takie dania jak carpaccio z łososia, tatar z łososia, dorsz saute, halibut smażony na spaghetti z pora, czy łosoś grillowany w sosie szampańskim.

Skarby nie tylko kulinarne

Oczywiście polskie morze nie tylko oferuje nam przepyszne i zdrowe ryby. Warto przejść się brzegiem morza, by pozbierać śliczne muszelki. Może natrafimy także na bursztyn? Jeśli będziemy mieli za mało szczęścia, warto porozmawiać z mieszkańcami regionu, którzy na pewno wskażą miejsce, gdzie można kupić bałtycki, oryginalny bursztyn. Ten cenny materiał może być nie tylko naszym talizmanem szczęścia, ale także piękną ozdobą. Moda na bursztynową biżuterię nigdy się nie skończy!

newsletter

Zapisz się do naszego newslettera!

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij