Rezerwuj online

Życie bez glutenu. Moda? Konieczność?

  1. Strona główna
  2. Życie bez glutenu. Moda? Konieczność?
Poznaj szczegóły
Zdjęcie w tle
18 lut 2016

Dieta bezglutenowa dedykowana jest osobom cierpiącym na celiakie oraz uczulonym na gluten. Wówczas dieta ta wskazana jest ze względów zdrowotnych, ale są również tacy, którzy rezygnują z tego składniku po prostu i decydują się na wybór produktów oznaczonych przekreślonym kłosem.

Podstawą  jest oczywiście wykluczenie z jadłospisu produktów zawierających gluten. Należy również uważać na te, w których gluten może być ukryty.

Czym jest gluten?

To białko roślinne, obecne między innymi w pszenicy, życie, jęczmieniu, ale także w owsie, który z natury jest bezglutenowy, ale procesy przetwarzania żywności sprawiają, że owies zalicza się do produktów glutenowych.

Gluten nie jest wartościowym składnikiem odżywczym, nie szkodzi każdemu, jednak ze względu na modyfikowaną żywność – również pszenicę – staje się coraz bardziej szkodliwy dla naszego zdrowia. Zboża, do których mieli dostęp nasi dziadkowie dziś są zupełnie inne.

Dieta bezglutenowa to zatem styl życia i pewna żywieniowa filozofia, której celem nie jest utrata wagi. To codzienny sposób odżywania – zdrowszy, a dla innych po prostu konieczny.

Życie bez glutenu to tylko pozorne ograniczenie – z produktów z symbolem przekreślonego kłosa można wyczarować kulinarne cuda, co można podziwiać chociażby na licznych blogach kulinarnych. Podstawą jest mąka kukurydziana, ryżowa, sojowa, gryczana, komosa ryżowa, amarantus. Polecana jest również kasza jaglana, orzechy, soczewica, ciecierzyca, sezam, siemię lniane, ziarna słonecznika. Wystarczy trochę wprawy by w mgnieniu oka wyczarować bezglutenowy sernik czy czekoladowe ciasto.

To również dania bogate w jaja, ryby, mięsa i owoce oraz półprodukty mleczne. Potrawy wolne od glutenu goszczą również w najlepszych restauracjach, pensjonatach, hotelach wellness, gdzie szefowie kuchni wychodzą naprzeciw oczekiwań gości.

Pozdrawiamy, Załoga Kormoran Wellness Medical Spa

 

newsletter

Zapisz się do naszego newslettera!

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij