Kuchnia, której patronuje Pan Ślimak | Kormoran Medispa Rowy

Kuchnia, której patronuje Pan Ślimak

Kuchnia, której patronuje Pan Ślimak

W poprzednim wpisie opowiedzieliśmy Wam kilka słów na temat życia w rytmie slow, dziś chcemy skupić się na jednym z fundamentów tej inicjatywy – kuchni slow food.

Jak to się zaczęło?

Inspiracją do powołania tej inicjatywy stało się otwarcie jednego z najpopularniejszych fast fooodów w centrum Rzymu. Inicjatorzy ruchu wyrazili tym samym głęboki sprzeciw wymierzony bezpośrednio w korporację, która do tego dnia rządziła na całym świecie. Ruch slow, jest zatem u swych podstaw, zaprzeczeniem wszystkiego, co kojarzymy z przedrostkiem fast.

„Obrona prawa do smaku”

To hasło naczelne ruchu slow food zrzeszającego już ponad 50 krajów i 80 tysięcy członków! Inicjatorzy dbają przede wszystkim o ochronę lokalnych produktów i w filozofii gotowania stawiają na sezonowość. Podstawą jest esencja danego produktu, który powinien zostać odseparowany od sztucznych smaków i przypraw – liczy się naturalny, pierwotny smak. Każdy region powinien eksponować swoje naturalne dobrodziejstwa. Smaki znajdują się wokół nas, wystarczy je tylko dostrzec. Najsłynniejsi szefowie kuchni, zdobywcy gwiazdek Michelin, tworzą krótkie karty dań w oparciu o sezonowe, dostępne w danym miejscu produkty – próżno zatem w najlepszych restauracjach szukać wielostronicowego menu.

W Kormoranie możemy zaprosić Państwa na dania powstające w zgodzie z filozofią slow-food. Z największą starannością dobieramy lokalne składniki, które składają się na naszą kartę. Specjalizujemy się oczywiście w rybach, które są podstawą naszej restauracyjnej oferty. Zapraszamy zatem na Halibuta soute z porami i puree z zielonego groszku, chłodnik z botwinki oraz szarlotkę z lokalnych jabłek podawaną na ciepło. Jesienne wczasy nad morzem mogą zapowiadać się niezwykle smakowicie!

Pozdrawiamy, załoga Kormoran Wellnes Medical Spa

Banners

Oferty