NADAJ ŻYCIU SMAK. NAJZDROWSZE PRZYPRAWY ŚWIATA
Przyprawy nadają potrawom koloru, smaku, aromatu, ale także właściwości zdrowotnych. Świat nie kończy się na soli i czarnym pieprzu. Warto poeksperymentować, odkryć nowe smaki z różnych krańców świata i spróbować zaskakujących połączeń! Starożytni uważali, że przyprawy mogą leczyć. Wydaje się, że dziś jesteśmy coraz bliżej tego myślenia. Odstawiamy leki i szukamy alternatywnych sposobów na poprawę zdrowia i kondycji. Przyprawy są ważnym składnikiem diety i mogą przyczynić się do zmiany naszych nawyków żywieniowych – oczywiście na lepsze!
Szafran indyjski – kurkuma
Przyprawa spokrewniona z imbirem, pochodzi z Indii, gdzie jest bardzo ceniona. Dziś wiemy już, że ma ogromne właściwości zdrowotne. Działa przeciwzapalnie, antynowotworowo, chroni przed Alzheimerem, jest źródłem żelaza. Jest bardzo uniwersalna – możemy dodawać ją niemalże do wszystkiego. Mięs, sałat a nawet deserów. Jej żółty kolor pobudzi naszą wyobraźnię i zaostrzy apetyt.
Imbir
To alternatywa dla aspiryny. Nie bez powodu jest częstym gościem w naszej kuchni, kiedy borykamy się z zimowym przeziębieniem. Dodany do herbaty rozgrzewa i nadaje niepowtarzalnego smaku. Świetnie komponuje się również z zupami i orientalnymi daniami. Francuski stosowały go również w czasie mdłości podczas ciąży. Pamiętajmy, aby wybierać imbir w kawałku – jest dużo lepszy od sproszkowanego.
Bazylia
Używamy głownie tej sproszkowanej, ale dużo zdrowsza jest świeża! Bazylia zrelaksuje i wyciszy, nie jest tylko niezbędnym składnikiem włoskich dań. Ma również działanie przeciwzapalne.
Szafran
To najdroższa przyprawa świata. Leczy łagodne objawy depresji, zwiększa stężenie serotoniny i dopaminy, a zatem wpływa na nasze poczucie szczęścia. Szafran powinien zostać włączony do diety osób chorych na nadciśnienie oraz borykających się z wysokim cholesterolem.
Wymień sól i pieprz na zdrowie i smak!
Polecamy, Załoga Kormoran Wellness Medical Spa