SZPARAGI - SKARBIEC WITAMIN
Sezonowe królowe polskich kuchni, reprezentują zdrowie w czystej postaci na talerzu i kumulują mnóstwo wartości odżywczych. Pojawiają się wiosną i znikają bardzo szybko, niemniej każdy zdąży nacieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Co wyróżnia te warzywa i jak je przyrządzić?
Szparagi są uważane za wyrafinowany przysmak, przy tym niskokaloryczny i lekkostrawny. Zawierają mnóstwo substancji odżywczych i minerałów, co doskonale wpływa na nasz organizm. W Polsce popularność zyskały szparagi białe i zielone, rzadziej spotyka się na rynku fioletowe, które z kolei upodobali sobie Włosi i Brytyjczycy. Ich kolor zależy od sposobu uprawy warzyw. Co więcej, każde z nich charakteryzuje specyficzny smak. Szparagi białe są bardzo delikatne i idealnie komponują się z wyrazistymi sosami lub jako dodatek do mięs. Natomiast zielone cechuje ostry, intensywny smak, stąd warto pomyśleć o ich łagodnym przygotowaniu.
Ze względu na swoje szlachetne właściwości, szparagi są wykorzystywane w gastronomii od wieków. Serwowane zarówno w najlepszych restauracjach hotelowych, jak i domowym zaciszu. Można je po prostu ugotować i przyprawić szczyptą soli, upiec, grillować lub podać w formie sałatki czy zupy krem. Przyprawy, które wspaniale pasują do szparagów to m.in. gałka muszkatołowa, imbir, pieprz czy ostra papryka.
Z racji tego, iż są one również rewelacyjnym afrodyzjakiem, zamiast klasycznych rozwiązań (owoce morza, ananas czy lubczyk) można zaskoczyć ukochaną osobę nietypowym deserem – połączenie szparagów, białej czekolady i bitej śmietany z pewnością zaskoczy podniebienia!
Szparagi są idealne dla kobiet w ciąży, wspomagają układ pokarmowy i poprawiają perystaltykę jelit, są źródłem witaminy C i E oraz oczyszczają organizm z toksyn. Są podstawą wielu diet i filarem propagowania aktywnego trybu życia w Pracowni Zdrowia hotelu Kormoran, opartej na diecie dr Ewy Dąbrowskiej.
Niestety sezon na szparagi powoli dobiega już końca, ale kolejna wiosna już na horyzoncie!
Pozdrawiamy, Załoga Kormoran Wellness Medical SPA